Fysioterapia

primitive

Minun filosofiani mukaan fysioterapia on tärkeää aloittaa sen jälkeen, kun keho on ns. ”resetoitu”. Silloin kehon nivelten, lihasten, kalvojen ym. mekanoreseptorien keskushermostoon välittämä viestintä on mahdollisimman optimaalinen. Ks. soveltava kinesiologia. Tämän kautta pikkuaivot pääsevät koordinoimaan oikeita liikemalleja (motorisia engrammeja) helpommin ja näin esimerkiksi yksilö hahmottaa kehonsa paremmin ja saa suorituksistaan enemmän irti! Hermosto kun ohjaa kaikkea kehossamme tapahtuvaa toimintaa.

Tämä tarkoittaa erityisesti selkärangan ja muiden nivelten esteetöntä liikkumista ja myös fascian eli kalvoketjujen ja niiden kerroksien sekä hermokudoksien vapaata liukumista. Tämän jälkeen koko keho voi toimia mahdollisimman tehokkaasti aina hengityksestä, lihaksista jne. aina immuniteettiin asti. Tämän saavuttamiseen tarvitaan erilaisia manuaalisia ja toiminnallisia hoitomuotoja riippuen ongelmien kestosta ja asiakkaan iästä. Kiropraktikon suorittama nivelen manipulaatio/adjustmentti on tehokas ”resetoija”, jolla voidaan muokata koko kehon toimintaa (1-10). Tämän lisäksi hoidoissa on mahdollista soveltaa länsimaista akupunktiota (dry needling), erilaisia faskiatekniikoita instrumenteilla ja ilman, McKenzie harjoitteita, kinesioteippausta jne.

Liike on lääke ja varsinkin oikein tehdyllä liikkeellä voidaan myös hoitaa, ehkäistä ja ylläpitää nivelten, hermoston, lihasten ja fascian optimaalista toimintaa. Tämä onkin fysioterapian päätavoite eli korjata motoriset liikehäiriöt, biomekaanisesti ylikuormittavat tekniikkaavirheet ja optimoida liikkeen laatu ja näin ennaltaehkäistä vammojen syntymistä.

Ennaltaehkäisyllä yritetään estää esimerkiksi urheilussa yksilöllisen huonon motorisen mallin kautta syntyvän lihasepätasapainon ja väärän lihasten aktivaatiojärjestyksen johdosta aiheutuvia rasitusvammoja.

Myös raskaus luonnollisesti muokkaa odottavan äidin lantion biomekaniikkaa ja sikiön kehitys voi luoda puolieroja nivelien liikkuvuuteen. Epänormaali ja pitkittynyt selkärangan, lantion, lonkkien ja lantionpohjan biomekaniikka voi johtaa kudosten ylikuormittumiseen ja kipuun. Tätäkin voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa tutkitusti, tehokkaasti ja turvallisesti yhdistämällä kiropraktiikan ja fysioterapian tietotaito!

Vastaavasti työelämässä huono ergonomia aiheuttaa passiivisten kudosten (välilevyt, nivelsiteet, nivelkapselit) ärtymistä. Tämän kartoittamiseksi on hyvä soveltaa erilaisia toiminnallisia lihastasapainokartoituksia. Tämä kuitenkin edellyttää, että häiriötekijät on poistettu ja aivoihin suuntautuva viestintä on optimaalista. Kiropraktikon suorittamalla tutkimuksella ja hoidolla voimme varmistaa, että näin on! Tutustu kiropraktiikkaan tästä.

Tämän saavuttamiseksi yksilö tarvitsee myös riittävästi syvää unta, vettä ja ruokavalio tulee olla mahdollisimman luonnollinen ja monipuolinen.

Perinteisen fysioterapian ja kiropraktiikan lisäksi sovellan seuraavia menetelmiä:

Liikuntavammojen ennaltaehkäisyn ja kuntoutusohjelman jatkuvuuden vuoksi Kiropraktikko Tuomo Pieti tekee yhteistyötä KiHy Klinikan ja Ääneseudun Fysio Oy:n kanssa. 

posture


Lähteet:

  1. Haavik and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Theraputics 2011; 34: 88-97.
  2. Holt. PhD Thesis. Auckland, New Zealand: Department of Population Health, Univesity of Auckland; 2013.
  3. Haavik and Murphy. Clinical Neurophysiology 2007; 118: 391-402.
  4. Kelly, Murphy and Backhouse. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2000; 23: 246-251.
  5. Haavik, Taylor and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2008; 31: 115-126.
  6. Haavik, Taylor and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2010; 33: 178-188.
  7. Enebo. Chiropractic Journal Australia 2003; 33: 93-97.
  8. Marshall and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2006;29: 196-202.
  9. Hillermann, Gomes, Korporaal and Jackson. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2006; 29: 145-149.
  10. Niazi, Tûrker, Flavel, Kingett, Duehr and Haavik. Paper presented at: World Federation of Chiropractic`s 12th Biennial Congress; April 6-9, 2013; Durban, South Africa.