Niina

Niina 38-v Huimaus, niska- ja pääkivuista

Olen 38- vuotias työssä käyvä nainen. Työskentelen teollisuudessa. En ole koskaan ollut urheilullinen. Minua on aina kiinnostanut enemmän käsityöt ja lukeminen kuin liikkuminen. Tämän seurauksena ryhtini on aina ollut huono ja älylaitteet ovat pahentaneet sitä entisestään.

Keväällä 2019 aloin kärsiä huimauksesta. Oireeni sopivat kaularankaperäiseen huimaukseen. Minulla oli hutera, epätodellinen olo. Liikkuessa tuntui kuin olisin keinuvalla laivan kannella, tuli äkillisiä ”humauksia”. Kärsin myös niska- ja pääkivuista. Väsyneenä ja stressaantuneena oloni paheni. Hakeuduin fysioterapiaan, josta sainkin pikkuhiljaa apua. Jumppaaminen vain pikkuhiljaa jäi, kun oireet olivat olleet jonkin aikaa poissa.

Keväällä 2020 innostuin kävelemään. Erään kävelylenkin alkumetreillä minua alkoi huimaamaan niin paljon että kaaduin. Muutkin vanhat tutut oireeni palasivat, joten hakeuduin taas fysioterapiaan. Oireeni helpottuivat taas pikkuhiljaa, mutta lenkille en uskaltanut enää lähteä kaatumisen pelossa. Olin varsin oireeton kesään 2021 asti, kunnes niskani ja hartiani alkoivat taas kiristyä. Minulle tuli autoa ajaessa huono olo, enkä jaksanut kunnolla tarkentaa katsetta ja sainkin elämäni ensimmäisen paniikkikohtauksen. Tästä seurasi se, että aloin pelätä autolla ajoa, mikä syrjäisen asuinpaikkani takia vaikeutti elämääni paljon.

Olin lukenut, että kiropraktikolla käynnistä voisi saada apua huimaukseen ja aloinkin selvitellä lähialueeni kiropraktikkoja. Tutkimusta tehdessäni osuin Kiropraktikko Tuomo Piedin sivuille ja luettuani hänen sivuiltaan asiakaskertomuksia päätin varata ajan Tuomolle.

Vastaanotolle saavuin jännittyneenä, mutta toiveikkaana. Olen aina jännittänyt kaikkea uutta, mutta jännitykseni oli aivan turhaa. Tuomo kuunteli kärsivällisesti tarinani ja testasi ja tutki tarkasti silmiäni sekä niska-hartiaseudun. Tuomo myös alkoi varovasti hoitamaan kovin jumissa ollutta niskaani. Kotiläksyksi sain silmäjumppaa sekä yläselän harjoituksia. Tuomo myös kaunistelematta kertoi, että jos haluan saada aikaan pysyviä tuloksia on minun tehtävä elämäntaparemontti ja otettava liikunta osaksi arkea. Eniten kuitenkin mieleeni jäivät Tuomon sanat, että kyllä sinut kuntoon saadaan. Se jo suuresti helpotti ahdistustani.

Ensimmäisen hoitokerran jälkeen pääni kääntyi jo aivan eri tavalla ja niska oli muutenkin aivan erituntuinen. Huimaus vielä jäi, mutta sekin helpotti jo toisen hoitokerran jälkeen. Kävin alkuun hoidettavana tiheämmin, mutta nyt hoitokertojen välit ovat jo pidentyneet. Minulle saattaa tulla edelleen ajoittain hieman huimausta, riippuen väsymyksen tilasta, stressin määrästä tai niskan sen hetkisestä jäykkyydestä. Olen kuitenkin saanut itse helpotettua oloani Tuomon antamilla ohjeilla. Autolla ajaminenkin on helpottunut huomattavasti ja olen myös uskaltautunut taas lenkkeilemään. Tunnin kävelylenkki sujuukin jo varsin mallikkaasti. Tunnen myös oloni kaikin puolin vahvemmaksi ja energisemmäksi. Töissäkin olen saanut positiivista palautetta uudesta iloisemmasta olemuksestani ja parantuneesta ryhdistäni.

Olen onnellinen, että uskalsin lähteä hakemaan apua vaivaani Tuomolta ja voinkin lämpimästi suositella Tuomoa kaikille, jotka kärsivät huimauksesta. Ilman Tuomon apua en varmasti olisi päässyt näin hyvään kuntoon. Tehtävää minulla vielä riittää. Olen vasta elämäntaparemonttini alussa, mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.


Kiitos Tuomo!