Ilpo

Ilpo_hiihto

Ilpo, 65: Apua polvi- ja lonkkaoireisiin

Kävellessä toistunut polvikipu varjosti muutama vuosi sitten alkaneita eläkepäiviäni. Vasemmassa polvessa diagnosoitiin melko paha kulumaoireisto. Kipu alkoi pahimmillaan jopa alle parinsadan metrin kävelyssä, pakottaen jopa pysähtelemään. Hankkimani kiristettävä ortopedinen tuki paransi osin tilannetta, mutta pistokset eivät tuoneet toivottua apua. Melko aktiiviselle liikkujalle tilanne oli kuitenkin aika vaikea. Onneksi yösärkyä ei paljon ollut.

Käyttämäni hierojan penkillä kuulin uudesta kiropraktikosta Tuomosta. Päätin kokeilla, olisiko hänen käsittelystään apua polveni ongelmiin. Itselläni oli aiemmin vain ohut kokemus kiropraktiikasta, ei kuitenkaan kielteinen. Käsitykseni oli, että ammattikunnan käsittely kohdistuu lähinnä selkään. Myös otteiden mahdollinen kovuus arvelutti hieman.

Tuomon silmä havaitsi heti ensimmäisellä käyntikerralla polven lihaksiston heikentyneen, mahdollisesti hieman toispuoleisen kävelyn takia. Mobilisoivan käsittelyn lisäksi sain ohjeen lihasten vahvistamisesta vesijuoksulla ja sopivalla kuntosaliharjoitteella. Aika ajoin uusiutuneet praktiikkakäynnit testasivat polven tilaa samoilla liikkuvuus- ja asentotesteillä, sekä sopivilla käsittelyillä säärestä alaselkään saakka. Havaitsin myös Tuomon huolellisen kirjanpidon auttavan etenemisen seurannassa.

Katson mainittujen toimenpiteiden olleen syynä polveni tilan paranemiseen. Kävely alkoi sujua jo ilman tukea. Ilmeisesti polvioireeseen liittyvää lonkan ajoittaista oiretta on saatu myös pysymään kurissa Tuomon käsittelyssä. Oireiden syy-seuraus suhdetta on spekuloitu monta kertaa, vaivojen monisäikeisyyden paljastuessa vähitellen Tuomon opeista. Ikäkauttani uhkaavaa nivelten ja tukirangan jäykistymistä on koetettu ylläpitää ajoittaisilla huoltokäynneillä.

Käsitykseni kiropraktikon laajan koulutuksen tuomasta erittäin korkeasta ammattitaidosta on selvinnyt Tuomon penkillä. Fysioterapeutin koulutus taustalla tuonee lisäpohjaa. Tukirangan erilaiset virheasennot ja liikkumattomuudet ovat usein piilevä oireiden syy. Olen kuitenkin havainnut tarkoissa ja ammattimaisissa asento- ja liikkuvuustesteissä niiden monesti paljastuneen. Reippaatkin otteet on tehty erittäin keskittyneesti, oikeaa alkuasentoa ja rentoutta huolellisesti hakien. Aiemmat arveluni kiropraktikon käsittelystä ovat melkoisesti muuttuneet.

Käsitykseni on, että myös polven ongelmia voi lähestyä Tuomon penkillä. Oma polveni toimii kulumasta huolimatta kohtuullisesti. Uusintakäynneillä koetetaan jalan ja alaselän liikkuvuutta pitää ennaltaehkäisevästi yllä. Penkiltä lähtee aina keveämmällä jalalla kotiin!